Wie en waarom

 

Even voorstellen..

Mijn naam is Elise de Roos, praktiserend als gediplomeerd én Nederlands erkend gebitsverzorgster in Rijnsburg (Zuid-Holland) en omstreken. Opgeleid in NHB Deurne door Dr. Chris Hannes en Peter Nendels, praktisch geëxamineerd door Prof. Lieven Vlaminck, DVM, PhD, Dip EcVS verbonden aan de Universiteit van Gent (België) en Prof. Henry Tremaine BVet Med, MPhil Cert. Es Dip EcVS MRCVS verbonden aan de University of Bristol.

Het driedelige traject voor Nederlandse erkenning is tevens met positief resultaat afgerond, dit liet mij tot het eerste selecte groepje behoren dat het certificaat in ontvangst mocht nemen. Het keurmerk biedt naar paardeneigenaren en betrokken hippische instanties duidelijkheid over de kwaliteit van een gebitsbehandeling.

 

Minimaal 3 keer op jaarbasis woon ik workshops en congressen bij om voldoende op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen. Bovendien zet ik mij als penningmeester en voorheen als vicevoorzitter van de NVVGP ook in om onze leden, door middel van het organiseren van congressen, in theoretische kennis te voorzien.

 

Verdere informatie over onder andere de opleiding, beroepscompetenties en aangesloten verenigingen kunt u elders op de site vinden.

 

Waarom gebitsverzorging bij paarden?

60 Miljoen jaar geleden had de voorloper van het paard eenzelfde soort gebit als wij mensen. Door klimaatveranderingen veranderde de vegetatie mee, deze werd over de jaren harder en minder voedzaam. Het paard werd groter omdat deze langere afstanden moest afleggen voor vergaring van voedsel en geleidelijk veranderde het gebit van “Brachydont” naar “Hypsodont”. Een aanpassing heeft plaatsgevonden over miljoenen jaren door slijtage aan de tanden en kiezen.

 

These Fossilized teeth Condylarthra are not so similar to a teeth of an animal which eats only a grass :-)

Gebit van een voorloper van het moderne paard

 

Omdat het paard een ander soort gebit heeft als mensen, zijn er uiteraard ook andere zaken om rekening mee te houden tijdens een bezoekje bij de tandarts. Zo hebben paarden een reservekroon onder de zichtbare kroon, welke jaarlijks 2 tot 3 mm omhoog wordt getrokken door ligamenten. Tegelijkertijd slijten deze zelfde tanden en kiezen jaarlijks 2 tot 3 mm af door het kauwproces, een proces welke voortzet tot uitval van tanden en kiezen. In geval van tandaandoeningen, letsels of bij een genetische afwijking vindt er mogelijk een verstoring plaats in het kauwproces, welke abnormale afslijting of juist extreme eruptie van het gebit kan veroorzaken. Vaak is een gebitsbehandeling preventief, kleine onregelmatigheden worden afgevijld voordat ze pijn- of rijtechnische klachten kunnen veroorzaken. Soms is een gebitsbehandeling nodig om het paard weer pijnloos te laten eten.